Rehab vid fotskador

Våra fötter är riktiga trotjänare. Trots att vi ibland misshandlar dem med dåliga skor eller överanstränger dem i löpspåret så bär de oss dagligen framåt. Ibland blir fötterna lite bortglömda, men när de börjar smärta så blir vi snabbt påminda om dem. Det finns många olika skador som gör att fötterna börjar göra ont. När man förstår hur komplicerad en fots uppbyggnad är så kan man nästan förvånas över att det inte händer oftare. Visste du att det i din fot finns hela 38 olika muskler, 56 leder och 28 ben?

Vanliga fotskador

Det finns som sagt en mängd problem som kan drabba fötterna, men några är vanligare än andra. Du har säkert hört talas om hälsporre, eller plantar fascian. När det gör ont i hälen, men ibland också i senan i hålfoten finns det anledning att tro att du drabbats av hälsporre.

När din hälsena börjar göra ont kan det istället vara hälseneinflammation på grund av överansträngning du har att göra med.

Det är också relativt vanligt att det börjar göra ont i den främre delen av foten. Då kan det vara den vanliga fotåkomman Mortons neurom du fått.

Behandling och rehab av hälsporre

När du drabbats av hälsporre behöver du lägga en del tid på rehab. Har du riktigt ont är det också viktigt att du besöker en specialist och tar emot deras behandling, gärna så fort som möjligt. Det du kan göra själv är att se till att ha stadiga skor med mjuk sula. Du kan också köpa speciella inlägg som lindrar smärtan. De finns ofta på skobutiker och apotek. I början är det viktigt att inte provocera smärtan för mycket, så undvik långa promenader eller löpturer, men rör dig gärna försiktigt. Olika rehabövningar kan också påskynda din läkning. En bra övning vid hälsporre är att helt enkelt böja och sträcka på tårna. Upprepa 30 gånger per fot och försök att göra övningen flera gånger om dagen. Se också till att stretcha dina vader några gånger om dagen.

Behandla hälseneinflammation

Hälseneinflammation brukar ofta ge med sig efter någon vecka, men skulle den inte göra det bör du söka vård hos en fysioterapeut. När du drabbats är det precis som vid hälsporre viktigt att bära bekväma och stadiga skor. Även ett värmande hälseneskydd kan lindra smärtan och stötta din hälsena. Övningar som kan hjälpa är bland annat tåhävningar. Ställ dig stadigt på golvet och lyft sedan hälarna från golvet tills du når så hög du kan. Sänk dig sedan sakta ned igen. Du kan också göra tåhävningar på ett trappsteg.

Rehab vid Mortons Neurom

Mortons Neurom gör att det smärtar i framfoten och beror på att slemsäckarna i foten förtunnats. Det gör att det uppstår tryck kring nerverna som i sin tur orsakar smärta. När du drabbats av den här åkomman ska du absolut inte klämma in fötterna i för små skor. Använd istället skor med en bred framdel där foten får ordentligt med plats. Det kan också vara bra att använda inlägg som stöttar både din hålfot och ditt främre fotvalv. Övningar som stärker din framfot kan också hjälpa, men eftersom det rör sig om nerver är det bra att kontakta en specialist som kan berätta för dig hur du ska gå tillväga.