Olika lån för olika ändamål

När du behöver låna pengar så finns det många banker och finansbolag som erbjuder lån till privatpersoner. Här kan du hitta olika lån som har varierande villkor och kostnader. Exempel på lån som erbjuds av finansbolag är bostadslån, där du har bostaden som säkerhet, billån, som har bilen som säkerhet, smslån och privatlån, som är blancolån utan säkerhet.

Vilket lån som passar dina ändamål bäst beror på vad du ska använda pengarna till men generellt så är ett lån med säkerhet betydligt mindre kostsamt än ett blancolån. Om du är i behov av ett lån för att exempelvis resa eller renovera hemma, så ansök om privatlån hos lendify, som kan erbjuda privatlån till rimliga kostnader.

SMS lån

SMS-lån är ett lån som oftast används för konsumtion. Vanligtvis så kan du låna mellan 1 000 kronor upp till 10 000 kronor med en amorteringstid på 1-4 månader. Ett sms-lån har ofta lite högre räntor än andra lån, vilket beror på att lånebolagen tar en större kreditrisk samtidigt som administrationen kring lånet ofta är detsamma som vid andra lån. Ett sms-lån kan du ansöka om på nätet och oftast får du lånet godkänt och utbetalt redan samma dag som du ansöker. Många lånebolag som erbjuder sms-lån har dessutom öppet på kvällar och helger, vilket gör att du alltid har tillgång till kontanter då du som bäst behöver dem.

Privatlån

Ett privatlån är ett blancolån där du kan låna utan säkerhet. Ofta kan du låna mellan 5 000 kronor upp till 600 000 kronor med en amorteringstid på upp till 18 år. Idag är konkurrensen mellan lånebolag stor vilket innebär att det finns möjlighet att kunna erhålla privatlån till mycket rimliga räntor och avgifter. Ofta sätts dessutom räntan individuellt vilket innebär att om du har en god inkomst och en bra kreditvärdighet så kan du få mycket förmånlig ränta på ditt lån.

Bostadslån

Ett bostadslån är ett lån som används för att köpa en bostad. Vanligtvis så kan du låna upp till 80 procent av bostadens inköpspris, vilket i vissa fall kan vara flera miljoner kronor. De sista 20 procenten behöver du själv betala kontant, vilket i vissa fall kan lösas genom att också ansöka om ett privatlån. Om du köper en bostad för 2 miljoner kronor så kan du normalt erhålla ett bostadslån på 1 600 000 kronor. De sista 400 000 kronor får du finansiera själv. Ett bostadslån löper vanligtvis över många år, i vissa fall upp till 50 år, och har mycket förmånliga räntor.

Billån

Ett billån är förstås ett lån som du kan ansöka om för att köpa en bil. I vissa fall så kan du låna hela bilens inköpspris och i vissa fall så behöver du betala en del av bilen själv, vanligtvis 20 procent, i kontantbetalning då du hämtar bilen. Ett billån har bilen som säkerhet och brukar normalt vara på 100 000 kronor upp till 500 000 kronor. Amorteringstiden är hos de flesta finansbolagen från 3 år upp till 15 år.