Att tänka på då du ska köpa bil

Att äga en bil är bekvämt och praktiskt vid många tillfällen som bland annat då man ska storhandla eller resa någonstans dit det är krångligt att ta sig med allmänna kommunikationer. Med en egen bil så får du en stor frihet som ger dig möjligheten att ta dig till olika städer och områden som endast går att besöka med bil. En bil är också praktiskt då du ska förflytta saker eller om du behöver köra barn till träning eller skola.

Att köpa en ny bil är alltid roligt men faktum är att det går att köpa en begagnad bil som är något år gammal men som ändå är i nybilsskick, vilket gör att du sparar betydande summor i samband med inköp. Det finns gott om annonsplatser på nätet där du kan hitta begagnade bilar men också i dagstidningar och på auktioner.

Genom att besöka en auktionssajt kan du hitta ett flertal bilar där du kan göra fynd, som exempelvis på kvd.se, där även alla fordon som säljs testas. Testresultaten visas öppet för alla potentiella köpare och används ofta för att sätta värdet på bilen. Genom att köpa din begagnade bil hos en auktionsfirma eller en bilfirma så kan du undvika dolda fel som ställer till med trassel senare.

Tänk på detta då du köper en begagnad bil

  • När du har hittat en bil som är intressant så ska du kontrollera priser och ta del av information i andra annonser med samma bilmärke för att få dig en uppfattning om priset för bilen ligger rätt och om det är något speciellt att tänka på kring den bilmodellen. Är bilmodellen okänd för dig så är det också bra att söka information på nätet om bilmodellen så att du lär dig mer om bilen inför köpet.
  • Om du köper en begagnad bil från en privatperson så bör du alltid kontrollera med trafikverket vem det är som äger bilen. Du ska också alltid be om legitimation av säljaren i samband med att ni skriver köpekontrakt.
  • Om du köper bilen från en bilfirma så finns det ofta ett testprotokoll där du kan se hur bilens viktigaste funktioner fungerar som exempelvis bromsar, belysning och en del annat. Köper du av en privatperson så bör du alltid kontrollera de senaste besiktningsprotokollen men också själv testa bilen som bland annat belysningen runt om, bromsar, kontrollera motorn, om det finns vatten i oljan eller olja i vattnet och testköra bilen. Gör också en besiktning av bilens utseende. Det brukar skvallra om hur ägaren har skött bilen.
  • Om säljare ska leverera tillbehör till bilen vid ett senare tillfälle, som exempelvis vinterdäck, så bör du se till att detta finns med i köpekontraktet.
  • Om du ska köpa en bil för en mindre summa så kan du betala med kontanter. Är det en större summa så ska du alltid betala genom en direktöverföring från ditt bankkonto.
  • Glöm inte att pruta. Det går alltid att pruta ned priset några procent, framför allt om det finns en del småbrister som du väljer att åtgärda själv.