Olika grillar

Det finns flera olika typer av grillar och de fungerar på lite olika sätt. Generellt sett kan man dock säga att i stort sett all form av mat kan lagas på grill oavsett viken sorts grill man har. Här tar vi dock upp några olika typer av grillar och berättar mer om hur de fungerar.

Kolgrillen

Man kan inte bortse från att kolgrillar är sommarens populäraste inköp när värmen börjar göra sig påmind. Kolgrillen fungerar helt enkelt så att man häller i grillkol i grillen. Man använder sedan tändvätska som hälls på kolen. När kolen har absorberat vätskan kan man tända grillen. Kolen kommer att börja brinna med stora lågor och om man behöver bränna av sitt grillgaller kan det vara klokt att placera det på grillen då. Maten läggs dock inte på gallret förrän kolen glöder. I kolgrillen kan man också använda sig av så kallade briketter. De glöder och håller värmen under en längre tid vilket är bra om man till exempel vill grilla större köttbitar.

Kolgrillar finns i många storlekar, allt från små picknickgrillar till större grilltunnor. Hos k-rauta.se kan man finna flera av de här varianterna. Vilken grill man väljer beror till stor del på hur mycket man ska grilla, om man vill kunna ta med sig grillen när man ska på utflykt eller ut med husvagn och liknande.

Gasolgrill

En gasolgrill drivs med hjälp av gasol. Den fungerar ungefär som ett gasolkök i husvagnen, men man lagar maten på ett galler som ligger en bit ovanför gasollågan. Man vrider på gasolen och tänder sedan lågan med en tändsticka. Det gäller att se till så man inte har för högt tryck på lågan då den i dessa fall kan slå upp högt.

Elgrill

Hos k-rauta.se kan man också hitta så kallade elgrillar. De går utmärkt att använda inomhus, på balkongen eller ute. Om man bor i lägenhet och inte har någon uteplats kan det vara svårt eller omöjligt att kunna grilla med en vanlig grill. Med en elgrill är det dock inga problem. Den ryker inte, den sprider inte aska eller gnistor omkring sig och den svalnar också snabbt. Precis som det låter drivs elgrillen av el och man stoppar bara in kontakten i vägguttaget och slår på den för att värmen ska börja stråla ut. När grillen är varm lägger man sedan på det som ska grillas.

Engångsgrill

Hos k-rauta.se kan man också hitta engångsgrillar. Det är grillar som precis som det låter, används en gång och sedan kastas de. Grillen är i form av en aluminiumform med ett litet stativ. Formen har kol och ett brännpapper i sig samt ett galler som maten läggs på. Det är viktigt att man ser till att grillen släcks ordentligt och att den får svalna innan man kastar den. Det bästa är att ha med sig en hink med vatten att hälla över grillen och sedan bör man låta den stå på icke brännbart underlag över natten. Dagen efter kan man packa med sig grillen och kasta den på en lämplig plats, gärna på en återvinningsstation.