Springmask

Vad är springmask?
Springmask är en smittsam åkomma som kan drabba både barn och vuxna. Det är främst barn som drabbas, men de kan sedan smitta resten av familjen. Springmasken kan i en bostad överleva mellan två och tre veckor. Den smittar via damm och genom saker som masken kommit i kontakt med. Om en person torkat sig med en handduk kan en person som använder samma handduk bli smittad. Man kan också bli smittad genom att andas in vanlig luft. Man får då i sig maskens ägg och de sväljs ned och hamnar i magen. Efter det kommer nya maskar att bildas i magen.

Vilka symtom ger springmask?

I vissa fall ger springmask faktiskt inga symtom alls. Man kan ibland se dem i avföringen, men då har man ofta haft masken ett tag. Det allra vanligaste är att man känner av att det börjar klia kring ändtarmsöppningen. Kliandet beror på att masken lägger flera ägg just där. Klådan äger främst rum på kvällen eller natten. Speciellt barn brukar känna av det.

Hur behandlas springmask?

En typ av behandling är vanquin 50mg 32st tabletter. Vanquin är ett receptfritt läkemedel med pyrvin som aktiv substans. Tabletten är liten och rödfärgad. Den aktiva substansen dödar springmaskarna och deras larver och det gör att äggproduktionen minskar. För att vara säker på att bli av med masken bör hela familjen behandlas samtidigt och det gäller dessutom att fullfölja hela behandlingen. Det verksamma ämnet tar inte bort äggen utan de kan fortfarande kläckas och bli nya maskar. Genom att ta ytterligare en tablett efter någon vecka kan man förhindra att det sker. Det här går enklast att köpa på ett apotek, antingen i butik eller online. Apoteket AB har många bra butiker och apohem.se har ett bra utbud online.

Biverkningar av behandlingen

Vanquin ger ofta inga biverkningar. Man kan dock uppleva besvär med magen, samt att avföringen blir något rödfärgad en eller ett par dagar efter att tabletterna tagits. På grund av den röda färgen måste man också se till att man sväljer tabletterna hela då tänder och slemhinnor annars kan bli färgade.

Hur doseras tabletterna?

Alla kan behandlas med Vanquin. Man ska ta en tablett per kilo kroppsvikt, men maximalt åtta tabletter. Även gravida och ammande personer kan behandlas utan problem.

Viktigt att sköta hygienen lite extra

Om någon i familjen har fått springmask är det viktigt att försöka förhindra spridningen, samt att bli av med masken så snart som möjligt. Det är till exempel viktigt att man ser till att tvätta händerna ordentligt flera gånger om dagen, och det ska göras extra noga inför hantering av mat, måltider och efter toalettbesök. Underkläder och pyjamas bör bytas varje dag och det är en fördel om man kan tvätta lakan med mera samma dag som de byts. Man bör se till att ha korta och rena naglar samt tvätta rumpan varje dag. Alla i hushållet bör ha en egen handduk att torka sig med och det kan vara bra att också byta den varje dag. När det gäller badrum och sovrum bör de rengöras och det innefattar vädring, dammsugning och gärna också våtmoppning av golvet. Det kan också vara bra att tvätta husdjurs filtar, samt att avmaska dem. På så sätt riskerar man inte att de har mask som sedan sprids tillbaka till människorna.