Vad är tags?

Är du någorlunda med i svängarna på internet så har du säkert inte missat dom – “etiketterna”, “taggarna” eller “tags” som de så fint heter på engelska (och även hädan efter i denna artikel).

Tags är en liten märkning av ett text eller en bild. Ett ord som kan beskriva text eller en bild till dokumentet i fråga.

Men vad är tags till för?

Många sociala tjänster använder nu mer tags för att göra det lättare för besökare att hitta sina egna och andras texter och bilder. Men även sökmotorerna hittar dina texter och bilder lättare.

Skriver jag en text om användarvänlighet så kommer den innehålla väldigt mycket ord. Men det kanske inte alls framgår att den texten faktiskt är ett tips också. Det kan jag därför notera med en tag.

Texten jag har skrivit kanske inte bara är ett tips, utan kanske lite rolig också. Då kan jag lägga till tagen humor också.

På så vis kan besökare som är inne på min sida hitta alla tips eller texter med lite humoristiskt innehåll.

Tags är INTE kategorier

Det är en viss skillnad på tags och kategorier. För att beskriva det lite enkelt så kan man likna det med en bok. Kategorierna är “Innehållsförteckningen” och tagsen är “Registret”.

Ska man leta efter en fågelart i en fågelbok så vet man kanske vad man letar efter för fågel, då kollar man i registret efter just den fågeln. Vet man bara att fågeln är en liten fågel – kanske man hittar den i innehållsförteckningen över småfåglar.

Fotnot

Jag har precis insett det här själv. Därför är min sida väldigt rörig när de gäller tags och kategorier. Jag ska sätta mig ner och ändra det är de tänkt.