Hantera ditt lösenord på ett bra sätt

Hantera lösenord

När man har ett säkert lösenord, är det ibland svårt att komma ihåg alla olika lösenord. Att spara lösenord i tex. Firefox är ingen idé om man vill vara säker. Det finns verktyg för att komma åt den okrypterade fil de lösenorden ligger i.

Därför finns det en massa program som låter dig komma ihåg lösenorden åtdig. Clipperz är en utmärkt webb-applikation som låter dig spara ner alla lösenord så du lätt kommer åt dem och du behöver bara komma ihåg ett lösenord [Lösenordet till Clipperz alltså].

Det finns inte så många tjänster som låter dig göra detta och många vill man kanske inte lita på riktigt. Spar inte dina lösenord på sidor som inte är HTTPS-certifierade, vilket du se i webbsidans adress, såhär:

Jag är lite av ett webb-apps-freak och tycker det är bäst att ha lösenorden tillgängliga överallt, men det finns även “vanliga program” [Alternativ finns till Linux] och porable-apps för att hantera lösenord, utmärkt om du springer runt med ett USB-minne i fickan för jämnan.

Men det bästa sättet att spara dina lösenord är att ha en lapp till exempel med dom på väl gömt – långt ifrån datorn. Ingen hackare kan hacka en papperslapp 😉

Mer om detta

Din IT-kunskap har skrivit om open-ID, en tjänst som låter dig logga in med samma lösenord på ett stort antal sidor.